torsdag 27 september 2012

Marika Troili och Anne Marte Overaa

“Löpande anpassningar till verkligheten” av Marika Troili och “Drömmar” av Anne Marte Overaa visades på Gocart Gallery mellan 31 augusti och 9 september.

Årets Brucebostipendiater är Marika Troili och Anne Marte Overaa, båda nyexaminerade från Masterprogrammet i Fri konst vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Marika Troili arbetar med installation och objekt, i sina verk använder hon sig ofta av upprepningar och textfragment. Hon upprättar en värld där små saker får stor betydelse och funktion blir till dysfunktion. Under sin vistelse på Brucebo har hennes erfarenhet som timvikarierande brevbärare utgjort bakgrunden till ett projekt där hon iakttar förändringar i samhällsklimatet, och hur begrepp som marknadsanpassning, konkurrenskraft, flexibilitet och vinstfokus, kommit att bli allt mer dominerande. Det som vi tidigare kände som ”Posten”, numera koncernen PostNord är för Troili bara ett exempel av många, där denna agenda konkret manifesterar sig och förändrar vardagen och arbetsituationen för de anställda. På GoCart Gallery visar hon en museal samling objekt under titeln “Löpande anpassningar till verkligheten”. Titeln är ett citat hämtat ur Postens årsredovisning. I linje med tidens ekonomiska doktrin är lånandet en viktig metod för Troili, varifrån hon har lånat framgår inte alltid. I utställningen blandas sanning med fiktion i en gul sentimental resa.

Anne Marte Overaa använder sig av en mängd olika tekniker och metoder i sin konstnärliga praktik , bland annat måleri, video, skulptur och oannonserade offentliga interventioner. På utställningen i Visby presenterar hon en serie blyertsteckningar föreställande tårtor samt videoverket Untitled_Bicycles. Ett tema som ofta återkommer i hennes arbeten är hur vi förhåller oss till det som kallas den grå vardagen. Det förutsägbara eller triviala som attraktion har varit utgångspunkten för flera projekt, bland annat Straight Pride CANCELLED, Reykjavik, Simulator och Stockholm as seen through a wet t-shirt. Verkligheten som dröm är central för Overaa. Föreställningar om något som man inte riktigt känner till, de tankar som man kan projicera på platser.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar