tisdag 10 juli 2012

Stig Alyhr – Målaren från Gotland


Stig Alyhr – Målaren från Gotland
Vernissage lördag 14 juli 12-16
Invigningstal 13-14 av Maj Wennerdahl och Åke Hedengrahn
Utställningen håller på mellan 14 juli och 5 augusti


Gotland är och har länge varit en intressant plats för konstnärer. Det kan vara ljuset och naturen, avskildheten, närheten mellan stad och land eller de nätverk och mötesplatser som finns etablerade här som är av intresse. Och Gotland har närmast blivit synonymt med konst, kultur, natur och historia.

Genom åren har det tagits många intressanta initiativ på konstens område och många är de eldsjälar och konstnärskap som förtjänar att lyftas fram.

Under beteckningen ”Gotland Art Heroes” vill Galleriföreningen på Gotland kasta ljus över några av de som hjälpt till att skapa Gotlands kulturella rikedom och försöka förmedla något av vad de åstadkommit genom utställningar och arrangemang på Gocart Gallery.

Vi känner väl till alla de konstnärer som flyttat till Gotland men det finns också konstnärer som är födda på ön och en av dessa är Stig Alyhr som levde mellan 1919 och 1995.
Det finns mycket som är intressant att berätta om Stig Alyhr, förutom ett måleri fullt av färg och rörelse, många historier om hans uppväxt och liv. Att han studerat för Isaac Grünewald, att han följde med Cirkus Orlando för att studera cirkusdjur som avporträtterades i oljekrita, att han under en period var scenograf och kostymdesigner, att han älskade öar och målade på Korsika, Mallorca, Kanarieöarna, Balearerna, Ibiza och Gotska Sandön men att han till sist bosatte sig på ett älskat Fårö. Och mycket mer.

Det är angeläget att lyfta fram Stig Alyhrs konstnärskap just nu eftersom hans hem på Fårö, målningar och kvarlåtenskap riskerar att skingras i den arvstvist som uppstått kring Stig Alyhr-gården. Vår förhoppning är att gården åter ska kunna öppnas för en allmänhet genom Stig Alyhr-sällskapets försorg och att Stig Alyhrs måleri ska kunna upplevas av fåröbor, gotlänningar och alla oss som är intresserade av ett stycke färgsprakande konst- och gotlandshistoria.

Mona Malmström
för Galleriföreningen på Gotland/Gocart Gallery

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar